Elon Musk og tech-ledere opfordrer til pause i ‘farligt løb’ for at skabe kunstig intelligens, der er lige så dygtige som mennesker

Elon Musk og andre ledere af teknologibranchen opfordrer kunstig intelligens-laboratorier til at afstå fra at træne AI-systemer, der er mere avancerede end GPT-4, som er OpenAIs seneste store sprogmodel.
AI Musk Brev (Kunstig Intelligens)

Et brev underskrevet af Elon Musk og tusindvis af andre, der anmoder om en pause i forskningen i kunstig intelligens, har skabt kontrovers. Forskerne nævnt i brevet afviste brugen af deres arbejde, og nogle underskrivere blev opdaget som svigagtige, mens andre trak deres støtte tilbage.

Den 22. marts underskrev over 2500 mennesker brevet, inklusive Musk, kognitiv videnskabsmand Gary Marcus og Apples medstifter Steve Wozniak, der opfordrede til et seks måneders stop i udviklingen af systemer, der er mere avancerede end GPT-4. Ingeniører fra Amazon, DeepMind, Google, Meta og Microsoft støttede også anmodningen.

Farerne ved kunstig intelligens

Udviklingen og implementeringen af kunstig intelligens har ført til en række risici, der skal håndteres for at forhindre utilsigtede konsekvenser. Blandt farerne ved kunstig intelligens omfatter de mest fremtrædende krænkelser af forbrugernes privatliv, forudindtaget programmering og uklar juridisk regulering. En af de største bekymringer omkring AI er den potentielle krænkelse af forbrugernes databeskyttelse og sikkerhed, som kan stige, efterhånden som AI-brugen udvides.

AI-systemer kan også være partiske, hvilket bevarer diskrimination og ulighed, da de kun er lige så upartiske som de data og personer, der træner dem. Denne bias kan vise sig som databias eller samfundsbias, som er væsentlige risici, der skal overvejes og håndteres for at forhindre utilsigtede konsekvenser.

Musk og OpenAI

GPT-4, skabt af OpenAI, et firma, der er medstiftet af Elon Musk og nu understøttet af Microsoft, har udviklet evnen til at tale som et menneske, skrive sange og opsummere lange dokumenter. Brevet argumenterede for, at AI-systemer med “human-competitive intelligence” udgør betydelige risici for menneskeheden.

Elon Musk, CEO for Tesla og SpaceX, etablerede OpenAI med Sam Altman og andre i 2015, men forlod bestyrelsen i 2018 og ejer ikke længere nogen aktier i virksomheden. På det seneste har han flere gange kritiseret organisationen og hævdet, at den har afveget fra dets oprindelige mål.

Konklusion

Sammenfattende viser underskriftsindsamlingen, som Elon Musk har underskrevet, os faren bag den hurtige udvikling af kunstig intelligens. Regeringer og organisationer (som Den Europæiske Union) skal regulere området af hensyn til menneskeheden.