Gadestøj

Glas på mål

I har lige købt hus. Det er det første hus, I har købt. En stor investering. I kan da også regne ud, at i de kommende år bliver det lidt hårdt – økonomisk. Tanken er, at I skal blive boende de næste 30 – 40 år, så det bliver vel også nemmere med økonomien, som tiden går. Huset er skønt, selvom der her til at begynde med skal investeres i nogle reparationer og forbedringer. Og så er der lige beliggenheden! Huset ligger centralt i byen, men desværre lige ud til en ret kraftigt trafikeret vej.

Brug for lydisolerende vinduer

Der er noget gadestøj. Og det betyder, at der skal nye lydisolerende vinduer – se her – i husets facade, som vender ud imod vejen. Du ved godt, at det er nemt at finde lydisolerende vinduer. Men, men, men. Du har et problem: Huset er bygget længe før de der typehuse kom på markedet og længe inden alle de der standardiseringer af døre og vinduer blev opfundet.

Det betyder, at du skal finde en glarmester, som kan levere glas på mål i ikke-standardstørrelser. Samtidigt stiller du også krav: De nye vinduer skal være lydisolerende – på den ene facade. På den anden må de sådan set gerne være solafskærmende, så I ikke skal sidde og smelte inde i stuen, når solen skinner om sommeren.

Ganske rimelige krav

Er du krævende, fordringsfuld og måske forkælet? Nej, bestemt ikke. Faktisk er det meget rimelige krav, du stiller til din bolig: Den skal være rammen, der sørger for, at I får et godt og langt liv i den. Og ja, termoruder er jo ikke noget nyt. Alle ved, at de fremstilles på måder, så nye vinduer kan medvirke til at boligen bliver klima- og energivenlig. Er der nogen, der ikke tænker på klimaet i dag? Er der nogen, der er ligeglade med deres varmeregning? Nej. Heller ikke dig og din hustru.

I tænker jo også på fremtiden. Der skal vokse børn op i jeres nye bolig. Du skal derfor allerede nu til at tænke på eventuelle større forandringer i boligen, som muligvis skal realiseres om få år. Fx din kones idé om en udestue i glas. Ud mod haven. Dér hvor solens lys er smukkest. I talte om hendes idé. Den skræmmer dig lidt – både fordi det er ikke billigt og fordi det er et kæmpestort projekt.

Smarte foldedøre til udendørs brug

Du fik hende da til at gå lidt på kompromis med dig, da du fik nævnt, at I måske kunne overveje at lave noget med foldedøre udendørs, så I ligesom kan lukke haven (naturen) ind i stuen – i stedet for at bygge ud i den. Jo, I har mange af den slags diskussioner og drømme. Lige nu handler det dog om, at I skal flytte ind. Have lavet den mest nødvendige forbedring – hvilket vil sige nye lydisolerende vinduer i facaden. Bagefter kan I begynde at drømme om udestuer i glas, foldedøre og nye badeværelser. Hvad du ikke ved, er, at du er ved at bevæge dig ind i en verden, hvor du lærer meget om termoruder på mål, glas til forskellige formål mv.

Scroll to Top