black wood burner near brown brick wall

Fra koldt til lunt hus

Du sidder i din lænestol. Med et stort hækleprojekt foran dig. Og heldigvis for det. Det er koldt og fugtigt udenfor. Så hækletøjet varmer. Du bruger tykt uldgarn. Det er ekstra varmt. Faktisk så varmt, at du bliver nødt til at gå hen og regulere på brændeovnen, du har i din stue. Der er god ild i den. Men du kan mærke, at den afgiver alt for meget varme. Du bliver faktisk lidt utilpas ved den hede, som den afgiver. Alligevel så vil du gerne give den et klap og fortælle den, at du er taknemlig for den indsats, den har gjort i de sidste par år.

Isolering gør mirakler

I år er den dog lidt mere en pyntegenstand, som er hyggelig at bruge, når vejret er rigtigt dårligt. Det er jo hyggeligt at sidde med ild i brændeovnen og hækle.

Du har dog slet ikke brug for brændeovnen længere. Sådan af praktiske grunde. Nej, sidste år fik du tjekket hulmuren. Og loftet. Og eksperten fortalte dig, at du skal have et tilbud på loftsisolering. Den ville sikre, at du ikke skal slæbe brænde ind i stuen hele tiden. Han sagde også, at en god hulmursisolering til en god pris omme på væggen imod vest, ville gøre underværker.

Du indrømmede overfor ham, at du ikke havde anelse om behovene i dit lille hus, men du fortalte ham, at han gerne må komme og ordne det. Du kan godt huske hans søde smil – og at du læste hans tanke: Lille naiv, gammel dame.

En virkelig god oplevelse

Det pudsige er dog, at han faktisk kom et par dage senere. Sådan helt udenfor arbejdstid – og uventet. I talte om, hvad en god isolering af loft og hulmur ville koste. Det hæftede du dig sådan set ikke ved. Du er vant til at håndværkerne kommer og giver tilbud på deres ydelser. Det, som du hæftede dig ved var, at isolatøren var meget ligefrem. Han talte om, at hvis du fik lavet isolering af hulmur samtidigt med loftet, så kunne du få rabat. Hvilken vestjyde vil ikke gerne have rabat. Så du bad isolatøren om at komme tilbage – til endnu en kop kaffe – med tilbudsløsninger. Han blev glad for at få endnu en date med dig. Og du blev glad for, at han udviste stor interesse for, at du ikke skal sidde og fryse.

Nu er her varmt og rart

Og nu, her i dag, hvor er du så? Ja, du har fået lavet både hulmursisolering og loftsisolering. Ingen af de to isoleringer tog ret lang tid for isolatørerne at implementere.

Du har også fået at vide, at din bolig bliver nemmere at sælge, hvis isoleringen er i top tilstand – de ævlede sådan noget vrøvl om salg af bolig! Lige nu sidder du og sveder, fordi det er for varmt med uldtæppe i udvikling og brændeovn tændt på samme tid. Du skal op ad stolen og have slukket for brændeovnen. Og jo, uldtæppet kan godt komme til udluftning udenfor. Det er godt nok ikke hæklet færdig endnu. Det vil nok også tage lang tid. Hvem gider at hækle med sved imellem fingrene? Ikke dig.

Scroll to Top