Angst illustreret

Har jeg angst?

Du har lige lukket døren efter dig. Dit første besøg hos psykologen var slet ikke så svært, som du troede, det ville være. I talte i en god times tid om dig og din hverdag. Du forklarede ham om den der mærkelige uro, som du altid vågner op til. Du fortalte helt ærligt om, at dit forbrug af alkohol er steget i de sidste par uger. Du nævnte også, at du er meget kritisk overfor dig selv og især din fremtoning. Du kan ikke holde ud at se sjusket ud. Du har også svært ved at tale med andre mennesker.

Social angst?

Din psykolog spurgte ind til det der med fremtoningen og det sociale liv, som du har – eller er begyndt at afstå fra. Han nævnte noget om social angst, som er en lidelse en del mennesker har. Der er som regel tale om meget intelligente mennesker, der på et eller andet tidspunkt slet ikke kan håndtere situationer, hvor small talk og overfladisk konversation er det eneste samværet bringer. Det er ikke fordi de ikke vil deltage. De kan bare ikke. De lider af social angst og får det frygteligt. Hvorfor? Ingen kan rigtigt forklare, hvorfor social angst opstår. Men den kan udvikle sig til ganske alvorlige lidelser i hverdagen: Depression på grund af ensomhed. Ualmindeligt selvkritiske tanker – som ikke kun handler om fremtoningen – men også tanker om uduelighed og totalt tab af selvtillid.

Behandlingsforløb for angst

Psykologen fortalte, at med den rigtige behandling, så kan du lære at håndtere den angst, du føler lige nu. Du skal dog igennem et forløb, hvor du skal være meget opmærksom på dine egne reaktioner i forskellige situationer. Du er, på den ene side, bange for det behandlingsforløb imod social angst, som du skal igennem. På den anden side, er du glad for, at du har fået en diagnose. Du ved en lille bitte smule mere om, hvad der er galt med dig. Du har fået sat ord på den frygtelige følelse, du vågner med. Og du er glad for at få at vide, at social angst slet ikke er unormalt.

Det er nemt at tage en test for angst

Efter besøget kan du dog ikke lade være med at spørge dig selv: ”Hvad er angst?”. Du finder derfor flere forskellige artikler på nettet, som forklarer om angst. Du læser om, at angst faktisk er en sund reaktion. Det er en forsvarsmekanisme, der fortæller dig, at du er truet og i fare. Det er et signal om, at du skal forsvare dig – eller flygte. Den samme artikel taler også om, at alle oplever angst. Det er dog kun i de tilfælde, hvor frygten tager overhånd, at angsten bliver til et problem – og derfor skal behandles, så du kan fungere normalt igen. Der sker nemlig ofte det, når angstfølelserne tager overhånd, at vi går totalt i baglås og ikke kan tænke på andet end dem.

Du kan faktisk tage en test online for at se, om du har angst. Der er disse to steder, og det er helt gratis:

Du bliver lidt forvirret over at læse det der med, at angst er både en forsvarsmekanisme og en fare for dig. Men du er klar over, at psykologen kan hjælpe dig væk fra de der følelser af angst og konstant uro i din krop.

Scroll to Top